Încălzirea prin pardoseală: plusuri și minusuri

încălzirea în pardoseală Oct 03, 2022

Te bate gândul să instalezi încălzire prin pardoseală, dar nu știi care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de sistem? Încercăm să lămurim toate aspectele în articolul de astăzi, clarificând mai multe mituri legate de acest subiect!

În primul rând, e important să știi că există două tipuri de încălzire prin pardoseală: încălzire hidraulică și încălzire electrică. Principiul de funcționare nu diferă mult de sistemul convențional de încălzire cu radiatoare. Diferența este că, în acest caz, circuitele sunt instalate sub podea, iar căldura se propagă uniform în toată camera, de jos în sus.

Avantajele încălzirii prin pardoseală

 • Dacă ne referim strict la buget, încălzirea prin pardoseală nu e cea mai ieftină soluție. Pe termen lung, însă, este o alegere care te poate ajuta să reduci costurile cu încălzirea locuinței, chiar și cu 15%-20%. Diferența poate fi și mai mare dacă sistemul este conectat la panouri solare sau la o pompă de căldură.
 • Confortul asigurat de încălzirea prin pardoseală este superior celui oferit de radiatoarele clasice. Gândește-te ce plăcut trebuie să fie să mergi desculț pe gresie când afară sunt temperaturi de îngheț.
 • În ciuda numeroaselor temeri, sistemul de încălzire prin pardoseală e destul de sigur. Circuitele electrice sau țevile cu apă sunt acoperite de o șapă de ciment, fapt ce diminuează considerabil riscul producerii de accidente nedorite.
 • Încălzirea prin pardoseală este foarte eficientă în încăperi înalte. În cazul sistemelor convenționale, căldura se ridică, iar confortul termic scade. Datorită acestui sistem însă căldura rămâne stocată la nivelul podelei.
 • Din punct de vedere estetic, încălzirea prin pardoseală este un vis. Adio calorifere inestetice sau circuite de țevi!
 • Sistemul pare să prezinte beneficii și în ceea ce privește sănătatea. Câteva studii de specialitate afirmă că mersul desculț, pe o suprafață încălzită, are efecte pozitive asupra organismului.

Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

 • Principalul inconvenient este investiția inițială. Un sistem de încălzire prin pardoseală poate fi și cu 30%-40% mai scump față de cel clasic, cu calorifere.
 • Deși apar rar, defecțiunile nu sunt complet excluse. Reparațiile pot fi costisitoare și presupun destul de mult deranj.
 • Încălzirea prin pardoseală se face mai lent. Căldura trebuie să treacă prin șapă, finisaj, câteodată și prin covor. E de înțeles că spațiul se va încălzi mai greu.
 • Un astfel de sistem te limitează când vine vorba de alegerea mobilierului. E recomandat să optezi pentru piese cu picioare care să permită propagarea căldurii în întreg spațiul.
 • Instalarea încălzirii prin pardoseală este un proces de durată. Șapa are nevoie de câteva săptămâni bune ca să se usuce complet.

Încălzirea prin pardoseală nu este recomandată în apartamentele vechi de bloc. Sistemul electric nu este suficient de puternic ca să facă față unei asemenea solicitări. În schimb, dacă ai o casă la roșu, acum ar fi momentul să investești într-un astfel de sistem pentru că îți va fi mai ușor să configurezi circuitele. E obligatoriu, în schimb, să ai ferestrele la casă, montate. Acest lucru va face ca șapa de ciment, turnată peste țevile de apă sau peste covorașul electric să se usuce lent, fără să existe riscul să apară crăpături. Să ții cont și de faptul că podeaua se va înălța cu câțiva centimetri după instalarea sistemului. Este un detaliu care va conta în momentul în care cumperi ușile de interior. Mai trebuie spus că ai nevoie, obligatoriu, de îndrumarea unui specialist. Cineva cu expertiză va ști cum să configureze instalația astfel încât spațiul să primească suficientă căldură. Va ști să separe circuitele pentru fiecare cameră, să ocolească zonele cu mobilier greu sau să instaleze automatizări care să permită reglarea temperaturii în fiecare colț al casei. Specialistul este responsabil, de asemenea, de evitarea oricăror întâmplări nedorite.

Ce tip de pardoseală alegem?

Încălzirea prin pardoseală nu implică aproape nici un fel de compromis când vine vorba de alegerea finisajelor. Desigur, unele materiale sunt mai bune conductoare de căldură comparativ cu altele. De exemplu, piatra naturală sau plăcile ceramice au o compatibilitate ridicată cu acest tip de sistem, în timp ce lemnul, îndeosebi cel masiv, e o variantă mai puțin eficientă. Parchetul laminat, parchetul din lemn stratificat sau palul sunt soluții care funcționează cu succes în spații cu încălzire prin pardoseală. Trebuie alese însă modele compatibile.

Mituri clarificate

Probabil cel mai răspândit mit legat de încălzirea prin pardoseală este acela că interiorul casei nu se încălzește suficient. Căldura se propagă, într-adevăr, mai greu, dar temperatura poate ajunge, fără probleme la 25 de grade. Gândiți-vă că aproape 70% dintre nord-europeni își încălzesc locuințele în acest mod. Iar clima lor este, cu siguranță, mai dificilă ca a noastră. Greșită este și ideea că încălzirea prin pardoseală ar duce la crearea unui mediu nesănătos. Dimpotrivă. Sistemul previne circularea particulelor de praf, ceea ce înseamnă un aer mai curat în interior. În cazul în care se sparge o țeavă, există risc de inundație. Este un scenariu aproape imposibil, având în vedere faptul că circuitele sunt acoperite cu șapă de ciment. De obicei, o astfel de defecțiune este sesizabilă prin înregistrarea unui consum mare de apă. Vei avea nevoie de un specialist care să remedieze situația cu cât mai puțin deranj.