Ce trebuie să știi când îți alegi cuptorul de bucătărie 

alegerea cuptorului de bucatarie cuptor de bucatarie Oct 20, 2022

Sunt situații în care alegerea cuptorului de bucătărie este influențată de factori externi. De exemplu, dacă stai într-o zonă fără acces la rețeaua de gaze, nu ai altă soluție decât să optezi pentru un cuptor electric. Pe de altă parte însă, dacă instalația electrică a casei nu este bine pusă la punct, s-ar putea să fii nevoit să optezi pentru un cuptor pe gaz. Dar ce alegi când nu există astfel de condiționări care să te influențeze? Hai să facem o scurtă comparație între cuptoarele electrice și cele pe gaz ca să îți faci o idee despre avantajele și dezavantajele oferite de fiecare model în parte.  

Cuptorul pe gaz a fost, o perioadă, prima alegere a celor care își înlocuiau aragazul clasic. În primul rând, pentru că sistemul de funcționare era similar și în al doilea rând, pentru că exista această frică legată de consumul de energie, în cazul cuptoarelor electrice. Însă dacă ne gândim că prețul gazului a crescut în ultimul an cu 70,10%, ne dăm seama că acest criteriu nu mai este neapărat valabil.

Principalele avantaje ale cuptorului pe gaz

 • Prețul de achiziție este ceva mai accesibil
 • Cuptorul se încălzește instant, imediat după ce ai aprins flacăra
 • Păstrează mai bine umezeala, datorită vaporilor degajați. Asta înseamnă că mâncarea va ieși mai suculentă. Marii bucătari preferă să folosească acest tip de combustibil pentru prepararea rețetelor.
 • Nu depinde de electricitate. În cazul unei pene de curent, cuptorul va funcționa normal.

Dezavantajele cuptorului pe gaz

 • În comparație cu un cuptor electric, cuptorul pe gaz este prevăzut cu mai puține funcții. În general, oferta acestor modele este mai limitată.
 • Distribuția căldurii este neuniformă, așa că va trebui să îți cunoști puțin cuptorul înainte să te apuci de preparate complexe
 • Reglarea temperaturii este imprecisă
 • Montajul unui cuptor pe gaz se face doar de către specialist. Este important să asiguri o aerisire corespunzătoare a încăperii în care se află și să faci toate verificările recomandate.

Avantajele cuptorului electric

 • Marele atu al cuptoarelor electrice este încălzirea uniformă a interiorului. Spre deosebire de cuptorul cu gaz, nu trebuie să mai întorci tava ca să te asiguri că mâncarea este făcută pe toate părțile.
 • Oferă o mai bună precizie a temperaturii din interior
 • Montajul poate fi făcut de oricine. Este suficientă conectarea cuptorului la priză
 • Cele mai multe modele disponibile în magazinele de la noi sunt prevăzute cu funcție de autocurățare 

Dezavantajele cuptorului electric

 • Se încălzește mai greu față de un cuptor pe gaz
 • Nu are independență. În cazul unei pene de curent, vei fi nevoit să întrerupi gătitul
 • Având atât de multe piese și softuri în componență, există risc mai mare de defecțiune.

Cuptorul cu convecție. Diferențe față de cuptorul convențional

Cuptorul cu convecție nu ține cont de tipul de alimentare. El poate fi electric sau pe gaz. Este dotat cu un ventilator și cu un sistem de evacuare care suflă aerul fierbinte peste alimente și apoi îl evacuează din cuptor. Este un procedeu care scade timpul de gătire și cu 25%, lucru care se va reflecta fără îndoială și în factura la curent. Ventilatorul ajută, de asemenea, la o coacere uniformă. Ce este interesant la acest tip de cuptor este că îți permite să gătești mai multe feluri de mâncare în același timp fără ca mirosurile să se îmbine. Spre deosebire de cuptorul convențional care favorizează un mediu umed prin evaporarea lichidelor din alimente, cel cu convecție creează o atmosferă uscată. Cu ajutorul lui, vei obține fripturi rumene și apetisante, biscuiți sau plăcinte. Este util și dacă vrei să deshidratezi fructe. Ventilatorul poate afecta însă aluaturile moi sau pâinea, de aceea nu este neapărat o idee bună să coci cremă de zahăr ars într-un astfel de cuptor.  Prețurile cuptoarelor cu convecție pornesc de la 1.800 de lei.

Cum alegem cuptorul în funcție de tehnologia de autocurățare

Când începi sau cauți cuptorul de bucătărie, trece pe lista de ”must have-uri” și funcția de autocurățare. Da, o să te coste în plus, dar este o investiție care o să te ajute să economisești timp prețios. În prezent, există trei tipuri de autocurățare: catalitică, pirolitică sau hidrolitică.

Cuptoare cu autocurățare catalitică

Tehnologia de autocurățare catalică presupune folosirea unor panouri din ceramică ce absorb grăsimea și o descompun în timpul procesului de gătire. Nu este un proces care să implice un consum suplimentar de energie. Dezavantajul este însă că nu protejează toate zonele cuptorului. Asta înseamnă că o să fii nevoit să speli și manual interiorul acestuia.

Cuptoare cu autocurățare pirolitică

Piroliza este o tehnologie mai eficientă. Funcționează la temperaturi ridicate, de peste 500 de grade Celsius și are loc după ce se încheie procesul de gătire. Grăsimile adunate pe pereții cuptorului sunt transformate într-o cenușă fină care se îndepărtează ușor, cu o lavetă umedă. Piroliza se face cu ușa cuptorului închisă, după ce ai terminat de gătit. Implică un consum suplimentar de energie pentru că este un proces separats. 

Cuptoare cu autocurățare hidrolitică

Autocurățarea hidrolitică este una dintre cele mai simple metode de îngrijire a interiorului cuptorului electric. Practic, tot ce trebuie să faci este să introduci în cuptor un vas cu apă și să pornești funcția de autocurățare. Hidroliza funcționează pe bază de abur. Acesta înmoaie murdăria și ușurează curățarea cuptorului.  

Cât consumă un cuptor electric

Consumul este, firesc, un factor important atunci când alegi cuptorul de bucătărie. De obicei, puterea cuptoarelor electrice variază între 2.000 și 3.000 W, dar există modele care ajung la 4.000 W. Ca să afli consumul cuptorului electric, îți propun un calcul simplu! Să presupunem că folosești un model cu o putere de 2.200 W. Într-o oră în care funcționează normal, cuptorul va avea un consum de 2,2 kWh. Dacă îl folosești zilnic, timp de o oră, vei avea lunar un consum de 66 sau 68,2 kW. Contează, desigur și eficiența lui energetică. Ai grijă să cumperi produse din clasa A+ sau A +++.

Care sunt factorii care pot duce la creșterea consumului de energie electrică

 • Dimensiunea standard a cuptoarelor electrice este de 60 cm, dar există și cuptoare mai mari, de 90 cm sau mai mici, de 45 cm. Capacitatea cuptorului poate varia și ea între 35 și 70L. Cu cât cuptorul este mai mare, cu atât el va consuma mai mult. Iarăși, puterea motorului influențează semnificativ consumul.
 • Cuptoarele incorporabile pot atinge temperaturi și de 500 de grade Celsius. Temperatura ridicată va genera, însă, un consum mai mare de electricitate.
 • Funcțiile și programele de gătit pot influența, de asemenea, consumul de energie electrică.

Cum poți economisi energie electrică în timpul funcționării cuptorului electric?

 • Deschide cât mai rar ușa cuptorului atunci când gătești pentru a nu pierde energie termică. Folosește becul ca să verifici cum se prezintă mâncarea.
 • Nu preîncălzi cuptorul decât atunci când trebuie!
 • Gătește mai multe lucruri deodată ca să nu prelungești inutil perioada de funcționare a cuptorului
 • Folosește vase din ceramică închise la culoare. Absorb eficient căldura și o distribuie uniform.