Cum alegem hota potrivită pentru bucătăria noastră

alegerea hotei de bucătărie hota de bucătărie Oct 10, 2022

Hota de bucătărie intră în categoria electrocasnice indispensabile, indiferent cât de des gătești. Alegerea modelului potrivit poate fi însă dificilă, mai ales că există zeci de variante pe piață. Hai să vedem împreună de ce criterii ar trebui să ții cont în momentul în care începi să cauți o hotă nouă. 

Există trei mari categoriii de hote, în funcție de tipul de utilizare:

  • cu evacuare la exterior
  • în sistem de recirculare
  • hote cu sistem mixt

Toate cele trei variante presupun o serie de avantaje și dezavantaje, așa că trebuie să cântărești bine lucrurile înainte de a lua o decizie.

Hotele cu evacuare, mai eficiente, dar mai greu de montat

Dacă ne referim la nivelul de performanță, hotele cu evacuare la exterior sunt opțiunea mai potrivită, mai ales în locuințele în care se gătește des. O primă limitare vine din faptul că ele trebuie montate în apropierea unei ferestre sau a unui perete exterior. Este recomandat ca tubul prin care se elimină aburul și mirosurile neplăcute să aibă un diamteru de minim 120 de mm și o lungime de maxim 3 metri pentru a nu afecta eficiența hotei. Principalul dezavantaj al acestui model este montajul dificil. Gândește-te că țeava de evacuarea trebuie să treacă prin peretele exterior, ceea ce va duce, inevitabil, la un mic șantier. Există și un minus la nivel estetic, prin prezența tubului de inox care permite evacuarea. Nu este totuși o problemă atât de mare, căci poate fi ascuns în interiorul corpurilor de mobilier.

În cazul hotelor cu recirculare, filtrele NU se pot schimba

Care este mecanismul hotelor cu recirculare? Lucrurile se desfășoară în felul următor: hota va trage aerul din bucătărie și va îndepărta mirosurile neplăcute și grăsimile cu ajutorul filtrelor de carbon activ, după care va elibera aerul curat din nou în încăpere. Trebuie spus că filtrele de carbon activ se înlocuiesc periodic, la două, trei luni, pentru că nu pot fi spălate. Avantajul acestui tip de hotă este că poate fi montat oriunde, fără prea mari bătăi de cap. Este și ceva mai accesibilă ca preț. Nu este însă la fel eficientă.

Hota cu sistem mixt îți dă avantajul să poți selecta modul de funcţionare, în acord cu nevoile de moment. În zilele friguroase, de exemplu, poți folosi mai des filtrarea şi recircularea aerului, decât evacuarea lui, ca să păstrezi confortul termic în interior. Din păcate, oferta pentru acest tip de produs e destul de limitată în magazinele de la noi.

În funcție de design și de locurile în care sunt montate, hotele de bucătărie se împart în următoarele categorii:

Hota standard este modelul cel mai răspândit și cel mai accesibil din punct de vedere al prețului. Se instalează deasupra aragazului sau a plitei. Poate fi cu evacuare externă sau cu recirculare. Există și modele care se instalează sub dulap, o variantă perfectă în cazul bucătăriilor de mici dimensiuni.

Hota telescopică este, de asemenea, ideală în bucătăriile cu suprafață modestă. Se integrează la fel de ușor în mobilier, mai ales că se înjumătățește atunci când este “strânsă”. În timpul funcționării, ea se trage, iar aceste elemente mobile îi vor mări dimensiunea. Asta înseamnă că va avea și o putere de absorbție mai mare.

Hota decorativă pune accent nu doar pe aspectul tehnic, ci și pe partea de design. Varietatea de modele este uriașă, așa că ai de unde să alegi, indiferent de stilul în care ți-ai amenajat bucătăria. Există hote sub forma literei T, modele sub formă de piramidă, hote înclinate, hote cilindrice sau modele retro. Hota decorativă poate deveni o piesă statement, în sine, în funcție de design și de materialul din care este confecționată. Ce-i drept, și prețul este pe măsură. Sunt modele care se apropie de suma de 2.000 de euro. Există, bineînțeles și opțiuni mai apropiate de realitate cu prețuri cuprinse între 1.000  și 1.500 de lei. Hota decorativă poate fi montată în perete sau în tavan.

Hota incorporabilă în blat sau hota Downdraft este cea mai modernă variantă de hotă. Folosește un sistem pop-out pentru activare și retractare. Sistemul este similar cu cel al hotelor telescopice, diferența este că aici montajul se face în spatele plitei. Hota poate să dispară complet când nu este folosită, fiind integrată complet în blat. Și aici prețul este peste cel al modelelor obișnuite.

Cum calculăm puterea de absorbție a hotei?

Capacitatea hotei trebuie să țină cont de câțiva factori. În primul rând, de dimensiunea bucătăriei și de frecvența folosirii spațiului respectiv. Iarăși, contează mult dacă vorbim de o bucătărie obișnuită sau de un open-space. Pentru a stabili capacitatea hotei, avem la dispoziție o formulă simplă de calcul: volumul încăperii (lungime x lățime x înălțime) x 10. Rezultatul ar trebui să ne indice puterea de absorbție a hotei, adaptată spațiului nostru. În cazul unui open-space, volumul se înmulțește cu 15 sau chiar cu 20. În principiu, cea mai bună hotă pentru un open space ar trebui să aibă o putere de absorbție de peste 600 mc/h. Hai să analizăm un caz concret ca să înțelegi mai bine formula de calcul! Să zicem că ai o bucătărie cu o lungime de 6 metri, o lățime de 4 metri și o înălțime de 3 metri. Volumul încăperii este 72 m3. Înmulțești valoarea obținută cu 10  și afli rezultatul! Hota potrivită în acest caz trebuie să aibă o putere de absorbție de peste 720 mc/h.

Dimensiuni și sfaturi de montaj

În ceea ce privește dimensiunile disponibile, hotele au, de regulă, o lățime de 50, 60 sau 90 cm, dar există și dimensiuni atipice, de exemplu, hote cu o lățime de doar 35 cm. Este recomandat ca hota să acopere complet suprafața de gătit. Ar fi bine chiar să fie cu 8-10 cm mai lată în fiecare parte a plitei pentru randament maxim. Un lucru important de menționat este că hota se montează la o distanță de 60 - 75 cm față de aragaz/plită (înălțime mai mică în cazul plitelor electrice și înălțime mai mare pentru plitele cu gaz). Dacă se montează mai jos, componentele pot avea de suferit din cauza temperaturii ridicate, iar dacă se montează prea sus, hota își pierde din eficiență.

Tipuri de filtre folosite

Fiecare model de hotă vine la pachet cu un filtru de degresare. Există însă diferențe în ceea ce privește materialul din care este confecționat. Nu este un detaliu minor. Este un  aspect care va influența performanța aparatului și costurile de întreținere. Prima opțiune sunt filtrele din aluminiu sau din oțel inoxidabil pentru că sunt ușor de curățat și rezistă bine, în timp. De cealaltă parte, filtrele de unică folosință au o eficiență mai bună, dar trebuie  schimbate periodic, o dată la două, trei luni, în funcție de cât de des gătești. Filtrele din carbon activ sunt considerate cea mai bună investiție.

Alte criterii de care să ții cont când alegi hota

Și nivelul de zgomot este un criteriu important de selecție pentru hota de bucătărie. În general, acesta variază între 45 și 75 db. E de preferat să te situezi într-o limită de 45-50 db pentru un confort maxim. Nivelul de zgomot este influențat de puterea hotei. Cu cât aparatul este mai puternic, cu atât va fi mai gălăgioas. Un mic pont: nu fi tentat să alegi o hotă cu două motoare! Capacitatea este importantă, nu numărul de motoare! Uită-te, de asemenea, la clasa energetică o hotei, mai ales că prețul la electricitate a tot crescut.