Cum să fii fericit acasă, în câțiva pași simpli

Sep 27, 2022

Cercetătorii  danezi au stabilit că locuința este al doilea factor important care determină fericirea, după sănătatea noastră mentală. Raportul efectuat în urmă cu trei ani în mai multe țări europene, inclusiv în România, a stabilit că mediul în care trăim este mai important decât veniturile pe care le obținem  sau locul de muncă pe care îl avem.

73% dintre oamenii care sunt mulțumiți de locuința lor sunt fericiți și în viață, susține studiul realizat de Institutul de Cercetare a Fericirii, fondat de Meik Wiking, autorul bestseller-ului Mica Enciclopedie Hygge. Persoanele care au răspuns acestui sondaj au declarat că lucrurile pe care le asociază cu acasă sunt sentimentul de siguranță, gradul de confort, controlul, identitatea și sentimentul de mândrie.

O casă mai mare nu te va face neapărat mai fericit

Sunt câteva lucruri interesante care au reieșit din raportul menționat anterior. În primul rând, se pare că nu contează dacă ești proprietar sau dacă stai în chirie. Acest detaliu nu îți va influența gradul de fericire, potrivit cercetării efectuate de oamenii de știință danezi. Nici dimensiunea locuinței nu contează atât de tare. Oamenii care trăiesc în case uriașe nu sunt neapărat mai fericiți. Oricum, tipologia locuințelor noastre diferă mult de la un popor la altul. Într-un fel arată o casă în China, de exemplu, și în cu totul alt fel se prezintă o casă din America de Nord. Ne referim, desigur, la suprafața locuibilă și la gradul de confort, perceput diferit de fiecare individ în parte.

Un interior dezordonat te va face să te simți anxios și depresiv

Și dacă tot am stabilit care sunt lucrurile care NU aduc neapărat fericirea acasă, haide să vedem și aspectele care pot schimba în bine calitatea vieții în spațiul în care trăim. Se pare că o casă ordonată ne influențează decisiv starea de bine. Fenomenul Marie Kondo nu a făcut înconjurul lumii întâmplător. El s-a pliat fix pe această dorință a oamenilor de a trăi mai așezat și cu mai multă cumpătare. Dacă simți că îți este greu să descurci lucrurile acasă, să știi că au apărut și la noi specialiști care te pot ajuta să ții situația sub control. Nu este o exagerare! Studiile arată că un interior dezordonat, cu lucruri înghesuite peste tot, poate crea stări de anxietate sau depresie. În general, femeile experimentează un nivel mai ridicat de stres când sunt nevoite să trăiască într-un mediu aglomerat. Poți să îți organizezi casa și pe cont propriu. Există foarte multe resurse pe internet care să te ajute să faci lucrurile ca la carte. Începe prin a sistematiza tot ce ai adunat în casă. Debarasează-te fără regrete de ce nu îți mai este de folos, fie că vorbim de haine, electrocasnice sau facturi mai vechi.  

Culorile influențează starea de spirit

Un alt factor care influențează starea de bine acasă este cromatica interiorului. Aici lucrurile sunt foarte subiective. Dacă unii oameni se simt bine într-o casă cu pereți albi și interior monocromatic, alții nu concep o amenajare care să nu integreze culori puternice, care să dea energie și bună-dispoziție. Ce-i drept, am tot văzut interioare în culori neutre, o caracteristică a stilului scandinav care domină segmentul de design interior de ani buni. Nu e un lucru rău, dimpotrivă. Avem ce învăța de la nordici. După cum bine știi, culorile deschise reflectă lumina naturală și fac ca spațiul să pară aerisit și luminos. Marele risc este însă să obții o amenajare rece și lipsită de viață. Ca să eviți acest lucru, compensează prin texturi. Folosește lemn, in, ratan, materiale naturale care să adauge căldură. Nu te feri de culori! Fie că le integrezi ca accent sau pe suprafețe mai mari, îndrăznește să faci lucruri care să te reprezinte!

Ai grijă de plante ca să fii fericit acasă

Plantele de interior sunt iarăși cunoscute pentru numeroasele lor beneficii. Contribuie la eliminarea toxinelor din aer, filtrează poluanții și dioxidul de carbon, eliberează oxigen și reglează nivelul umidității aerului, îmbunătățindu-i calitatea. Plantele naturale ne ajută, de asemenea, să ne concentrăm mai bine și să avem un somn odihnitor. Sunt numeroase studii în domeniu care leagă îngrijirea plantelor de nivelul de fericire al fiecărui individ. Se pare că este un proces care limpezește mintea, inspiră iubire și afecțiune și, nu în ultimul rând, combate stresul și anxietatea.

Înconjoară-te de lucruri care înseamnă ceva pentru tine

În final, cred că cel mai simplu mod de a te simți fericit acasă este înconjurându-te cu lucruri care îți sunt dragi. Pot fi piese decorative, fotografii, suverniruri adunate în vacanțe. Dacă ai timp, experimentează mici proiecte de bricolaj. O să ai o satisfacție imensă văzând că poți face cu mâna ta lucruri pentru acasă.