Cum transformi casa într-un paradis Feng Shui în câțiva pași simpli

Sep 21, 2022

Ușor intimidante pentru un occidental, regulile feng shui nu sunt chiar atât de greu de aplicat, precum cum ai crede. De fapt, întreaga filozofie, apărută în China Antică, acum mai bine de 5.000 de ani, încearcă să ne învețe cum să trăim în armonie și echilibru prin corectarea și echilibrarea fluxului de energie din spațiile în care locuim și muncim.

În traducere liberă, termenul feng shui înseamnă vânt și apă, două elemente care, în cultura chineză, echivalează cu prosperitate și sănătate. Feng shui utilizează teoria celor cinci elemente (apă, pământ, foc, lemn și metal) și principiile Yin, Yang și Chi. Yin simbolizează energia feminină, Yang, energia masculină, iar Chi sau Qi reprezintă forma complexă de energie de care depind fericirea, bunăstarea, dar și sănătatea fizică sau mentală a fiecăruia dintre noi. Toate aceste concepte pot fi folosite în amenajarea locuinței tale, fiind instrumente care să te ajute să obții un mediu armonios și echilibrat. Iată cum le poți pune în aplicare! 

                

  • Înainte să te apuci de redecorarea casei după învățămintele chinezilor antici, fă o curățenie generală și debarasează-te de toate lucrurile vechi! Principiile feng shui spun că pentru a crea o fundație puternică, trebuie, în primul rând, să scăpăm de energiile vechi! Oricum, puțin declutter n-a omorât pe nimeni!
  • Păstrează încăperile curate și aerisite! Încearcă să deschizi ferestrele în fiecare dimineață timp de nouă minute, chiar și în încăperile pe care le folosești mai rar. De ce nouă minute? Se pare că vorbim de o cifră cu o simbolistică aparte. Conform principiilor feng shui, cifra nouă simbolizează bogăție, împlinire personală și capacitatea de a-ți îndeplini obiectivele.
  • Dacă tot am menționat de ferestre, sfatul ar fi să le curăți cât mai des! În cultura chineză, ele reprezintă ochii cu care priveşti lumea. Păstrează-le curate ca să vezi lucrurile mai clar!
  • Repară obiectele defecte din casă! Se pare că aduc ghinion.
  • Baia este considerată centrul energetic al casei, fiind încăperea în care folosim cea mai mare cantitate de apă. Ca să nu risipești energia pozitivă de aici, ține în permanență ușa închisă. Și capacul de la vasul de toaletă trebuie coborât, după fiecare utilizare, din același considerent.
  • Renunță la televizor, laptop sau telefon când te pregătești de culcare. Știu că e complicat. Te-ai obișnuit, probabil, să închei ziua, urmărind un film pe Netflix, dar dacă vrei un să aplici ca la carte principiile feng shui, obiceiul acesta trebuie îndepărtat din rutină.
  • Integrează oglinzi în decor, dar ai grijă unde le așezi! De exemplu, nu este recomandat să folosești oglindă în fața ușii de la intrare. Nici în dormitor, în dreptul patului. Încearcă să așezi o oglindă de mari dimensiuni într-o zonă în care îți petreci timpul cu familia, de exemplu în zona de living.
  • Plantele au și ele un rol important în amenajările care respectă principiile feng shui. Ele simbolizează creștere, prosperitate, chiar sănătate. Nu folosi plante uscate în interior pentru că nu transmit energie.

Piese cu forme rotunjite, în living

Principiile feng shui încurajează circulația liberă a fluxurilor de energie. Tocmai de aceea, amenajarea livingului, una dintre cele mai folosite încăperi ale casei, ar trebui să integreze elemente care să asigure acest aspect. Amplasează canapeaua în dreptul peretelui, nu în centrul camerei, nu sub fereastră ca să permiți circulația Chi-ului. Optează pentru piese de mobilier cu forme rotunjite. Liniile drepte riscă să blocheze energiile. Mobilierul cu picioare este, de asemenea, recomandat. Dacă vrei să amenajezi livingul, ținând cont de sistemul celor cinci elemente, optează pentru nuanțe de verde și albastru, culori inspirate din natură. Lemnul înseamnă noi începuturi, vindecare și energie, nuanțele neutre simbolizând pământul înseamnă susținere și dezvoltare, în timp ce albul face trimitere către metal și înseamnă claritate, precizie, bucurie.

Dormitorul, spațiu destinat odihnei

Dacă în cazul livingului am vorbit mult despre felul în care circulă energia Chi, amenajarea dormitorului pune accent mai mult pe relaxare și pe timp personal. Cel mai important principiu feng shui aici este legat de poziționarea patului. Acesta nu trebuie să fie așezat pe același perete cu ușa și nici în dreptul ferestrei. Plasamentul perfect, potrivit specialiștilor, este în colțul opus ușii. Nu așeza patul sub o grindă și evită să montezi corpuri de mobilier deasupra lui. Vei avea un sentiment de apăsare! De asemenea, nu este recomandat să agăți oglinzi pe perete în dormitor sau cel puțin, nu în dreptul patului. Foloseștedecorațiuni pereche și surse de iluminat care să te ajute să te deconectezi. Apropo de asta, nu uita să renunți la toate gadget-urile când intri în dormitor. Dormitorul la mansardă e destul de problematic, mai ales dacă tavanul este înclinat pentru că va dezechilibra semnificativ chi-ul.

O bucătărie așezată în zona sudică a locuinței va aduce prosperitate

Dacă îți construiești casa de la zero și ții neapărat să repecți regulile feng shui de             amenajare, ia în calcul să poziționezi bucătăria în partea sudică sau sud-estică a casei. Se spune că este un detaliu care ar asigura prosperitatea proprietarilor. Este recomandată separarea bucătăriei de restul casei pentru a evita amestecul de energii. Piesele cu forme rotunjite, fie că ne referim la hotă sau diverse corpuri de iluminat, sunt recomandate în aceeași idee, de a facilita circulația fluxului de energii. În ceea ce privește poziționarea electrocasnicelor sau a corpurilor de mobilier, specialiștii ne sfătuiesc să nu așezăm niciodată aragazul lângă chiuvetă, fiind două elemente contradictorii, apă și foc. Ideal ar fi ca aragazul, chiuveta și frigiderul să formeze un triunghi. O altă recomandare este să nu ținem vasele nespălate prea mult timp.

Baia, un loc dificil de amenajat după principii feng shui

Ideal ar fi ca baia să fie amplasată în partea nordică a casei sau la o distanță cât mai mare de intrarea principală în locuință ca să fii sigur că atragi energia pozitivă Chi. În niciun caz nu ar trebui să fie în centrul casei și nici vis-a-vis de ușa de la intrare. De ce? Ei bine, specialiștii în materie de design interior spun că centrul casei mai e numit și punctul yin-yang, iar o baie aflată chiar în inima casei, precum și alinierea ușilor, sunt percepute drept Feng Shui rău. Nu e obligatoriu să schimbi destinația încăperilor din casă! O soluție ar fi să vopsești ușa băii în culoarea roșu ca să generezi energie pozitivă. Ține ușa închisă. Există această concepție că, în caz contrar, bogăția familiei “se duce pe apa sâmbetei”, energia pozitivă fiind alungată pe gurile de scurgere din baie.

Intrarea în casă poate să deschidă noi oportunități

În concepția feng shui, ușa de la intrare reprezintă fața ta către lume, de aceea este important ca lucrurile să fie în ordine, de la început. Ai grijă ca spațiul să fie curat și aerisit, fără haine agățate, la grămadă, în cuier. Se spune că și aleea de la intrarea în casă are rolul ei. Reprezintă un fel de spațiu de așteptare și poate pregăti calea pentru diverse oportunități.

Câteva obiecte care te pot ajuta să obții un decor în armonie cu principiile feng shui: oglinzi, lumânări, plante, statuete Buddha, tablouri abstracte, fântâni feng shui care aduc prosperitate și noroc, acvariu cu pești, statuete cu elefanți.