Ce trebuie să știi înainte să îți cumperi o mașină de spălat vase?

masina de spalat vase Nov 02, 2022

Dacă până nu demult priveam mașina de spălat vase drept un moft, încet-încet ea începe să devină un electrocasnic indispensabil. Câte tipuri de mașini de spălat vase există și cum alegem varianta care ni se potrivește nouă? Încercăm să răspundem la toate întrebările în articolul de azi!

Tipuri de mașini de spălat vase

Există patru tipuri de mașini de spălat vase pe care le poți folosi acasă, fiecare dintre ele venind cu o serie de plusuri și de minusuri.

Mașina de spălat vase independentă. O poți așeza oriunde în bucătărie. Important este să poată fi racordată la rețeaua electrică și la instalația de apă ca să poată fi pusă în funcție. Dacă nu îți plac electrocasnicele la vedere, s-ar putea ca această opțiune să nu îți fie chiar pe plac.

Mașina de spălat vase incorporabilă este perfectă pentru orice tip de spațiu pentru că poate fi integrată, cu ușurință, în mobilier. Poți să optezi pentru un model care să aibă panoul de control ascuns în spatele ușii. În acest fel, o vei camufla complet și vei păstra bucătăria ordonată și aerisită.

Mașina de spălat vase semi-incorporabilă are panoul de control la vedere. Asta înseamnă că poți să setezi programele, fără să deschizi ușa aparatului. Are un aspect discret, deci poate fi o variantă chiar și în cazul unui bucătării minimaliste.

Mașina de spălat vase compactă este perfectă pentru spațiile cu suprafață modestă. Datorită dimensiunilor sale reduse, ea poate fi montată inclusiv pe blat. Dezavantajul este că are o capacitate mică, deci nu este o soluție practică într-o familie cu mulți membri.

Ce capacitate are o mașină de spălat vase

Capacitatea unei mașini de spălat vase este determinată de numărul de seturi pe care le poate spăla. Ea variază între 6 și 15 seturi. În general, un set de vase se referă la o farfurie de supă, un pahar, o ceașcă de ceai și o farfuriuță, un cuțit, o furculiță, o lingură de supă, o linguriță pentru desert și o linguriță pentru ceai. Ține cont că într-o bucătărie nu o să ai de spălat doar pahare și farfurii, ci și oale, cratițe, tigăi. Dacă ești o persoană care gătește des și care folosește vase voluminoase, ar fi bine să alegi o mașină de spălat vase cu capacitate mai mare ca să fii sigur că ai spațiu suficient. În ceea ce privește dimenisunile mașinilor de spălat, ele  variază între 45 cm și 60 cm lățime. O mașină de 45 cm lățime are o capacitate de 9-10 seturi, în timp ce una de 60 cm lățime are o capacitate de până la 15 seturi.

Consumul de apă și de energie

De obicei, este primul criteriu de selecție când vine vorba de alegerea unei mașini de spălat vase. Și pe bună dreptate, mai ales la prețurile de acum. Trebuie spus că însă că, în ciuda impresiei generale, spălatul manual consumă mult mai multă apă decât o face mașina de spălat vase. Chiar și de patru ori, arată studiile în domeniu. O mașină folosește la un ciclu între 9 și 12 l apă. În ceea ce privește consumul energetic, trebuie să ții cont, în primul rând, de încadrarea aparatului într-o grupă cu eficiență energetică crescută. O mașină de spălat vase din clasele A, A+, A++ sau A+++, va consuma în jur de 0.8 kW/h și 1 kW/h.

Mituri despre mașinile de spălat vase

  • Ocupă prea mult spațiu. Noile generații de mașini de spălat vase pot fi încorporate în mobilier și camuflate integral, după preferințe. Pot fi așezate sub blat, într-un dulap turn la nivelul blatului sau chiar deasupra, pe blat. Indiferent cum este configurată bucătăria, poți găsi soulții pentru integrarea unui astfel de elctrocasnic.
  • Ciclurile de spălare durează prea mult. Există programe de spălare rapidă care sunt la fel de eficiente. Temperatura apei este mai ridicată, în acest caz, pentru a garanta rezultatele dorite.
  • Vasele trebuie spălate de mână înainte de a fi introduse în mașina de spălat. Este unul dintre cele mai răspândite mituri. E adevărat că trebuie îndepărtate resturile de mâncare, dar asta nu înseamnă că speli efectiv vasul.
  • Favorizează apariția de bacterii și ciuperci. De obicei, astfel de microrganisme dispar la temperaturi ridicate. Mașina de spălat încălzește apa până la 70°C, o temperatură imposibil de atins la robinet. Așadar, este un aparat care nu doar că spală vasele, ci le și dezinfectează.
  • Nu este necesară în familii cu puțini membri. Există modele pe piață adaptate oricăror tipuri de nevoi. Sunt și mașini de spălat vase cu capacitate mică, perfecte pentru case în care locuiesc 1-2 persoane.

Alte criterii de care să ții cont înainte să cumperi o mașină de spălat vase:

  • Nivelul de zgomot. Acesta nu ar trebui să depășească 50 DB.
  • Opțiunea de încărcare pe jumătate pentru zilele în care nu ai atâtea vase de spălat.
  • Suporți de farfurii rabatabili care se pot scoate, la nevoie, pentru a face loc vaselor voluminoase.