Tipuri de panouri solare, dar și avantajele și dezavantajele lor

panouri fotovoltaice panouri solare panouri solare termice Sep 03, 2022

Panourile solare pot scădea costurile la utilități și cu 50% 

La cât au crescut facturile în ultimele luni, nu e deloc surprinzătoare avalanșa de cereri pentru instalarea de panouri solare. Desigur, un astfel de sistem presupune o investiție serioasă care se va amortiza în timp, dar este un pas care te va ajuta, pe termen lung, să reduci cheltuielile de întreținere a casei. Interesul pentru energia alternativă era mare încă dinainte de izbucnirea conflictului din Ucraina. Evident, contextul actual a făcut ca numărul prosumatorilor (oameni care își produc singuri energie din surse alternative) să crească semnificativ. Ajută și faptul că statul subvenționează achiziționarea unor astfel de echipamente, prin programul Casa Verde Fotovoltaice.

Să începem prin a trece în revistă principalele avantaje ale panourilor solare

  • Pot reduce factura la utilități, chiar și cu 50%
  • Spre deosebire de sursele convenționale de încălzire, panourile solare Nu poluează
  • Sunt detașabile și pot fi mutate, atunci când este cazul
  • Nu au nevoie de niciun fel de combustibil ca să funcționeze.
  • Pot fi montate pe acoperișuri, dar și pe sol.
  • Funcționează cu energie solară, care este o resursă gratuită și inepuizabilă
  • Au durată mare de viață, 30,40 de ani

Minusurile unui astfel de sistem

  • Investiția inițială este destul de mare și va fi amortizată în timp. Prețul unui kit de panouri solare poate ajunge și la 15.000 – 20.000 euro în funcție de necesități și utilizare.
  • Performanța panourilor depinde de vreme, așa că în timpul iernii vei avea nevoie de  surse convenționale de energie electrică
  • E recomandat să păstrezi legătura cu o firmă de mentenanță care să verifice, ocazional, sistemul de panouri.

Tipuri de panouri solare

Sunt două tipuri de panouri solare pe care le poți folosi acasă: panouri solare termice, utilizate pentru încălzirea apei calde menajere și panouri fotovoltaice care se ajută de razele soarelui pentru a produce energie electrică. Panourile solare termice pot fi folosite individual sau combinate cu alte sisteme de încălzire obișnuite. Modelele mai performante pot ajuta și la încălzirea locuinței, dar este recomandat să utilizezi și o sursă alternativă de căldură ca să te asiguri că ai parte de tot confortul, mai ales în sezonul rece. Panourile fotovoltaice sunt confecționate dintr-un strat transparent de plastic (cauciuc siliconat sau etilen vinil acetat) și contin numeroase celule solare conectate între ele. Rezistă, în medie, cam 40 de ani. Pentru un randament optim, ar fi bine să montezi panourile fotovoltaice către sud și să te asiguri că nu ai prea mulți copaci, plantați foarte apropae de casă. 

Cum calculezi necesarul de panouri

În cazul panourilor solare termice, e important să ții cont de cantitatea de apă caldă pe care o folosești, în mod frecvent. Dacă ești genul de persoană care face duș de două ori pe zi sau care este mereu cu mașina de spălat în funcțiune, atunci o să ai nevoie de panouri care să corespundă nevoilor tale. De exemplu, un singur tub din panoul solar poate să încălzească între 8-12 litri de apă. Producătorul este cel care poate să îți spună exact de câte tuburi ai nevoie, ținând cont de numărul de persoane din locuință. Nu uita însă că în timpul iernii ai mai puține zile cu soare, ceea ce înseamnă că și randamentul panourilor termice va fi mai mic, câteodată chiar și cu 30%.

În cazul panourilor fotovoltaice, calculul se face în funcție de consumul de energie electrică. Contează, bineînțeles și suprafața casei sau numărul celor care locuiesc efectiv în spațiul respectiv, dar mai important decât atât este evidența riguroasă a marilor consumatori din gospodărie: frigider, cuptor electric, centrală. În general, consumul de energie electrică dintr-o casă în care locuiesc patru persoane variază între 300-1.000 Kvh. Panourile fotovoltaice au putere diferită în funcție de producător, dimensiune sau de tehnologia folosită. Și asta va influența numărul de panouri de care ai nevoie.

Subvenție acordată de stat pentru achiziția de panouri solare

Un lucru bun este că statul subvenționează până la 90% din valoarea investiției în sisteme de panouri fotovoltaice, cu condiția ca suma să nu depășească 20.000 de lei. Inițiativa face parte din proiectul Casa Verde Fotovoltaice. Sesiunea de anul acesta s-a încheiat, s-au depus 44.000 de dosare, dar e foarte probabil ca Guvernul să finanțeze pe viitor programe similare.