Războiul tehnologiilor pe piața televizoarelor smart. Cum alegi cel mai bun model?

televizoare smart tv oled vs. qled Sep 13, 2022

Sunt atât de complicate discuțiile despre diversele tipuri de tehnologii folosite în producția de televizoare, încât informațiile mai mult intimidează, decât să ajute. Am hotărât, așadar, să abordăm subiectul pe înțelesul tuturor. Hai să vedem care sunt cele mai cunoscute tehnologii în domeniu și care sunt plusurile și minusurile ce merită menționate în dreptul fiecăreia. 

OLED, tehnologie revoluționară, adusă pe piață de LG

Știi deja, probabil, că marea bătălie se duce între QLED și OLED. Denumirile sunt similare, dar tehnica este complet diferită. OLED, de fapt un acronim pentru Organic Light Emitting Diode (n.n. – Diodă Organic Emițătoare de Lumină) este o tehnologie creată de sud-coreenii de la LG și revândută ulterior altor mărci. Ce presupune această tehnologie? Că televizoarele nu mai au nevoie de o lampă de fundal care să emită lumina, așa cum se întâmplă în cazul LCD-urilor. Iluminarea pixelilor se produce independent, ceea ce înseamnă mai multă luminozitate și mai mult contrast. În plus, absența lămpii de fundal a dus la apariția unor dispozitive mai ușoare și mai subțiri, cu o rată mai rapidă de refresh. Dacă te-ai uitat prin magazine, ai observat că nu prea există televizoare Samsung care să aibă tehnologia OLED. Ciudat, dacă stai să te gândești că Samsung este cel mai important jucător de pe piață pe acest segment. Motivul e simplu. Tehnologia OLED aparține grupului LG, principalul lor competitor. Ei bine, anul acesta, Samsung a reușit să aducă pe piață un televizor care să integreze propria tehnologie OLED. Modelul se găsește și în magazinele din România.  

QLED-urile sunt, de fapt, ecrane LCD retehnologizate

Când vine vorba de QLED, cârcotașii ar spune că tehnologia este, mai degrabă, o invenție de marketing. Până în 2017, Samsung folosea denumirea de SUHD (Samsung Ultra High Definition) pentru televizoarele vârf de gamă. Conceptul nu s-a bucurat de prea mult succes, așa că a fost botezat în ceea ce știm astăzi drept QLED. Asemenea ecranelor LCD, aceste televizoare au un panou cu lumină din spate pentru iluminat pixelii. Doar că, spre deosebire de LCD, în fața acestor pixeli mai este adăugată o peliculă de puncte cuantice (adică niște molecule microscopice), iar aceste molecule o dată lovite de lumina din spate, emit propria lor culoare. Toate ecranele QLED care se găsesc în televizoarele QLED sunt produse de Samsung, în timp ce grupul LG deține monopolul pe segmentul OLED.

OLED vs QLED: avantaje și dezavantaje

Procesul de fabricație al televizoarelor OLED este, în continuare, costisitor și problematic, ceea ce face ca prețul acestor dispozitive să fie unul destul de ridicat. Rămân superioare ca tehnologie comparativ cu televizoarele QLED, dar diferențele nu sunt foarte mari, dacă ne referim la calitate. Varietatea limitată a dimensiunilor de ecrane este un alt minus care poate fi menționat aici. Și faptul că au un consum mare de energie. În ceea ce privește televizoarele QLED, ecranul este un pic mai gros. Iubitorii de tehnologie au sesizat, de asemenea, faptul că aceste ecrane nu reușesc să redea foarte bine, negrul, ceea ce poate fi un dezavantaj dacă te uiți des la filme. Totuși, QLED-urile oferă un raport bun calitate-preț. Un astfel de televizor poate porni de la 1600, 1700 de lei, în timp ce OLED-urile pornesc de la 1000 de euro.

4K versus 8K

Rezoluția este un alt criteriu care determină prețul unui televizor și se referă la numărul de pixeli aranjaţi orizontal şi vertical pe un ecran. Astfel, în cazul tehnologiilor 4K, vorbim de o rezoluţie orizontală de aproximativ 4.000 de pixeli. Aceasta diferă însă de mediul de vizonare pe care îl folosim. De exemplu, în cazul transmisiunilor TV, standardul 4K înseamnă 3840 x 2160 pixeli şi este cunoscut sub numele de UHD. În cazul cinematografelor, 4K înseamnă 4096  x  2160 pixeli şi este clasificat drept DCI 4K. Televizoarele 4K au de 4 ori mai mulți pixeli decât modelele UHD. Dacă facem o comprație cu modelele anterioare, cu tub, vorbim de 24 de ori mai mulți pixeli. Noul pas în materie de evoluție tehnologică pe segmentul televizoarelor smart pare să fie tehnologia 8K. Un astfel de televizor are un ecran de 7.680 pixeli orizontali și 4.320 pixeli verticali, însumând un total de aproximativ 33 milioane de pixeli. ”K” din 8K înseamnă kilo (1.000), adică un televizor care a atins orizontal o rezoluție de aproximativ 8.000 de pixeli. Deși este deja disponibilă pe piață, tehnologia 8K se adresează, momentan, unui segment de nișă, din cauza prețului ridicat. Specialiștii estimează că, cel mai probabil, într-un deceniu va ajunge să aibă un preț accesibil tuturor.